Suomi valittiin neljättä kertaa peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi (*, **). Suomalaisten onnellisuus on jo osa Suomen maabrändiä ja olemme siitä omalla vaatimattomalla tavallamme ylpeitä. Onnellisuusraportin kanssa samalla viikolla julkaistiin T-Median tutkimus suomalaisten suurten kaupunkien vetovoimaisuudesta (***). Helsinki oli tippunut vertailussa viimeiselle sijalle.
Suomi on maailmanlaajuisesti tunnustettu hyvinvointivaltiona ja hyvänä paikkana asua. Helsinki on Suomen merkittävin rajapinta maailmalle ja vertailukohta vertailussa. Helsingin kannattaa hyödyntää muiden suomalaisten kaupunkien oppeja vetovoiman lisäämiseksi.
Vetovoimatutkimuksessa Helsinki sai parhaat pisteet sijainnista, mutta huonoimmat pisteet kalleudesta sekä ympäristön viihtyisyydessä. Helsingin paras työkalu kustannuskilpailussa pärjäämiseen on jatkaa kunnallisveroasteen laskemista. Se lisää suoraan kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja ja laskee Helsingin kalleutta.
Tutkimuksessa mainittiin kolme Helsingin ongelmaa: turvallisuus, yhteisöllisyys ja asuinalueen viihtyisyys. Pienemmässä kaupungissa oman paikan löytäminen yhteiskunnassa on helpompaa. Se vähentää epävarmuutta ja lisää turvallisuutta. Yhteisöllisyyden lisääminen lisää turvallisuuden tunnetta. Helsinki voi lisätä yhteisöllisyyttä viestimällä sen käytössä olevien kanavien, kuten koulujen, työyhteisöjen ja omien palveluidensa kautta. Kampanjan nimi voisi olla vaikkapa ‘Tervetuloa Helsinkiin’ ja sen tarkoituksena olisi toivottaa jokainen kaupunkilainen tervetulleeksi. Helsingin tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki. Työskentelemällä sitä tavoitetta kohti Helsinki pystyy parantamaan asuinalueen viihtyisyyttä ja parantamaan mainettaan.
(*) https://worldhappiness.report/
(**) https://www.visitfinland.com/video/happiest-country-in-the-world/