Kaupungin rooli on poistaa eikä lisätä epävarmuutta

Jollaksen kartanon yrittäjän lopetuspäätös on herätys ongelmiin kaupungin yrittäjämyönteisyydessä (*). Ennen lopetuspäätöstä yritys kamppaili useiden ongelmien kanssa, kuten monet yritykset näinä vaikeina aikoina. Viimeinen niitti oli kaupungin haluttomuus jatkaa vuokrasopimusta, mikä olisi ollut tarpeen investointien rahoittamiseen. Jollaksen kartanon tapaus ei valitettavasti ole ainoa laatuaan. Kaupungin täytyy toimillaan poistaa epävarmuutta eikä lisätä sitä, sillä ennustettavuus on tärkein asia mitä kaupunki voi yrittäjälle tarjota.

Toimivan yrityksen rakentaminen Jollaksen kartanon tapaiseen arvokiinteistöön vaatii paljon aikaa sekä investointeja. Kaupungin tarjoama kolmen vuoden vuokrasopimus on tämäntyyppisessä kohteessa kohtuuttoman lyhyt yrittäjän ottamaan riskiin nähden. Parempi malli olisi esimerkiksi 3+5, jossa sopimus tehtäisiin ensin kolmeksi vuodeksi ja siihen sisältyisi viiden vuoden jatkomahdollisuus. Jollaksen kartanon tapauksessa yrittäjän on täytynyt saada kaupunki vakuutettua tilan mahdollisuuksista, osallistua konseptikilpailuun ja rakentaa yritys.

Tilakeskus otti asiaan kantaa (**): ”Kyllä se on tunnistettu, että resurssivajausta on. Joudumme myös priorisoimaan, kun kaupungin perustehtävä on palvelutilojen järjestäminen sekä koulujen ja päiväkotien ylläpito.” Ydintoimintansa lisäksi tilakeskus hallinnoi laajaa kirjoa tiloja, jotka eivät ole ydintoimintaa, lähtien yksittäisistä kioskeista laajoihin Suvilahden tyyppisiin kokonaisuuksiin. Suuremmissa kokonaisuuksissa, kuten Suvilahdessa, tilat on vuokrattu kokonaisuutena ulkoiselle käyttäjälle, joka vuokraa pienempiä tiloja eteenpäin. Pienemmissä kohteissa sama voidaan toteuttaa niputtamalla ne kokonaisuudeksi ja ulkoistamalla vuokraus- sekä isännöintitoiminta alalla toimivalle yritykselle.

(*) Jollaksen kartanon toiminta päättyy: https://jollaksenkartano.fi/jollaksen-kartanon-toiminta-paattyy/

(**) Helsingin Sanomat 9.4: Helsinki ihmettelee yrittäjän äkkilähtöä Jollaksen kartanosta – Tilapäällikkö: ”Miksi hän tällaiseen ratkaisuun päätyi?” https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000007910099.html

Kommentoi